Crosspoint Imobiliare
Sună-ne Cere ofertă Cere ofertă
Blog

Află care sunt obligațiile proprietarilor, dar și cele ale chiriașilor, într-un acord de închiriere

Sursa: Freepik

Flexibilitatea pe care o oferă procesul de închiriere spații a crescut semnificativ în ultimii ani. Să locuiești în chirie devine o alternativă ideală în cazul în care nu vrei să plătești impozite pe proprietate sau să investești în activități de modernizare. La fel se întâmplă și în cazul clădirilor de birouri. Dacă ești antreprenor și ai nevoie de un loc unde să-ți desfășori activitatea, închirierea este soluția de care ai nevoie. Pe de cealaltă parte, avantajele se resimt și în postura de proprietar, mai cu seamă cele economice. Totul este influențat de locația și dotările construcției.

Nici în ceea ce privește încheierea contractului între proprietar și beneficiar nu intervin etape sau activități dificile. Ce obligații intervin de ambele părți, dar și cum ar trebui să arate un acord de închiriere spații afli în rândurile de mai jos!

Obligațiile proprietarilor

Odată semnate actele de închiriere apartamente, proprietarul este obligat să dea spațiul în folosință la data stabilită. Printre obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească se numără:

Mentenanță și reparații

Proprietarii au obligația de a efectua reparații și activități de întreținere la timp pentru a asigura condiții adecvate de trai. Este vizat atât interiorul apartamentului, cât și spațiul folosit la comun cu ceilalți locatari. În cazul în care apar probleme tehnice sau urme de uzură la nivelul locuinței, proprietarii trebuie înștiințați pentru a derula etapele de recondiționare.

Furnizarea utilităților

Prin contract, proprietarul se obligă să furnizeze locatarului ambientul ideal pentru confortul personal, dar și pentru derularea activităților zilnice. Mai specific, trebuie să asigure buna funcționare a utilităților de apă, gaz, căldură și electricitate.

Respectarea legislației și regulilor locale

Nu contează că e vorba de închiriere vile, apartamente sau garsoniere, cadrul legislativ se aplică la fel în toate cazurile.

Proprietarii nu au voie să intre în locuință fără acordul chiriașilor, cu excepția cazurilor de urgență sau a inspecțiilor periodice prevăzute în contract. De asemenea, își asumă depunerea contractului la Fisc și plata taxelor și impozitelor aferente proprietății.

Obligațiile chiriașilor

Nici chiriașii nu sunt scutiți de cerințele contractuale. Obligațiile care le revin vizează următoarele:

Plata chiriei la timp, conform acordului stabilit în contractul de închiriere

Efectuarea plăților la timp, conform termenilor specificați în contractul de închiriere, este principala responsabilitate a chiriașilor. În cazul în care depășesc datele stabilite, proprietarul poate lua în calcul evacuarea locatarilor.

Menținerea proprietății în condiții de curățenie și bună întreținere

Menținerea locuinței în stare bună, cu excepția uzurii normale, este de datoria chiriașilor. Locatarii sunt responsabili pentru repararea sau înlocuirea oricăror deteriorări cauzate de propria neglijență.

Protejarea proprietății împotriva deteriorărilor și încercarea de a conserva starea locuinței în timpul perioadei de închiriere este, de asemenea, o obligație a chiriașilor.

Respectarea regulilor și regulamentelor comunității sau ale clădirii în care locuiesc

Chiriașul nu are obligații directe față de asociația de proprietari și nici nu poate fi membru. În schimb, poate contribui financiar la activități de îmbunătățire sau reabilitare a blocului, dacă este stipulat în contract.

În ceea ce privește integrarea în comunitatea locatarilor, noul chiriaș trebuie să respecte orele de odihnă și să arate o atitudine respectuoasă. De asemenea, în cazul unor birouri mici de închiriat, pot exista reguli stricte cu privire la gestionarea sunetelor deranjante.

Relația proprietar – chiriaș și importanța comunicării deschise între cele două părți

Sursa: Freepik

Comunicarea eficientă între chiriaș și proprietar este crucială pentru a evita conflictele, dar și pentru a gestiona corect problemele care pot apărea pe parcurs. Relația nu trebuie să fie una strict profesională, ci poate să includă crearea unui ambient de închiriere prietenos. Chiar și în cazul activităților de închiriere birouri, atitudinea mult prea formală nu este chiar cea mai facilă variantă.

Nu e vorba neapărat de atmosferă în sine, ci de avantajele practice pe care le oferă adoptarea comunicării deschise și anume:

  • Înțelegerea clară a așteptărilor – Prin dezbaterea detaliilor contractului de închiriere, a regulilor locative și a cerințelor specifice, se evită confuziile ulterioare.
  • Gestionarea corespunzătoare a problemelor – Situațiile neprevăzute pot apărea în orice relație de închiriere. Comunicarea deschisă facilitează rezolvarea eficientă a problemelor, indiferent de complexitatea pe care o prezintă.
  • Respectarea termenelor de plată – Orice întârziere la plata chiriei ar trebui comunicată proprietarului. Sinceritatea și inițiativa chiriașului îl vor ajuta să înțeleagă circumstanțele și să găsească soluții. Eventual, pot fi stabilite planuri de plată sau aranjamente provizorii în cazul unei situații temporare.
  • Menținerea proprietății în stare bună – Înțelegerea reciprocă și comunicarea facilă asigură contextul potrivit pentru întreținerea corespunzătoare a biroului sau apartamentului.
  • Evitarea neînțelegerilor – Comunicarea deschisă previne presupunerile greșite sau momentele prea tensionante. Ambele părți ar trebui să se simtă confortabil să discute și să implementeze soluții durabile în ceea ce privește gestionarea spațiului închiriat.

Nu contează că ești în postura de chiriaș sau proprietar, obligațiile contractuale trebuie respectate.

Ia în calcul aspectele menționate mai sus și bucură-te de o gestionare corectă a relației de închiriere!